Type C Nedir, Ne için Kullanılır?

Teknoloji dünyasında bazı standartların kabul edilmesi ve kullanılması oldukça zorludur. Farklı markaların kendine has özellikleri nedeniyle bağlantı konusunda sorunlar yaşanabilir. Ancak birçok markanın ortak olarak kullandığı Type C girişleri, pek çok alanda kolaylık sağlayan ürünlerdir. Peki, Type C tam olarak nedir ve ne için kullanılır?

Bir tür bağlantı çeşidi olan Type C, USB bağlantı noktasının teknolojisini ifade etmektedir. Standart USB bağlantısı, Type-A olarak isimlendirilmiştir. Fakat bağlantı kısmı daha küçük olan cihazlar için yeterli olmayan ve büyük gelen Type-A yerine daha mikro bağlantı sunan bağlantı elemanlarına ihtiyaç duyulmuştur. İlk olarak Type B soketi kullanılmaya başlanmıştır. Eğimli üst köşelere sahip olan bu konnektör, yerini zamanla Type C bağlantısına bırakmıştır. Dünyaca ünlü markalar daha küçük ve kullanışlı olan bu bağlantı türünü yaygın olarak kullanmaktadır.

Type C Kablosunun Özellikleri Nelerdir?

Type c nedir?
Birçok marka tarafından kullanılan bağlantı kabloları, hayatı kolaylaştırmaktadır.
  • Sürekli gelişen USB standartlarının son güncellenen versiyonu olan Type C, oldukça verimli bir üründür. Telefon, dizüstü bilgisayar, flash bellek, fotoğraf makinesi gibi aygıtların bataryalarının doldurulması, güç çıkışı, veri aktarımı, video çıkışı gibi işlemlerin yapılmasında kullanılır.
  • Bu bağlantı kabloları, USB-C portlara takılarak kullanılmaktadır. Konnektör üzerinde bulunan 24 adet pin sayesinde veri ve güç akımı oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Diğer USB prtlarına göre ortalama olarak 2 kat daha hızlı iletişim imkanız sunan Type C, günümüzde birçok cihazda sunulan hızlı şarj desteği de sağlamaktadır.
  • Bağlantı kablosu, diğer modellere nazaran ekstra hızlı güç aktarımı yapabilir. Örneğin; 4K çözünürlükte ve saniyede 60 Hz sinyal veren iki ekranı aynı anda destekleyebilirsiniz.
  • Tüm bu avantajların yanı sıra iki yönlü de bağlantı sunan giriş seçeneği, rahat kullanım sunar. Çok ince ve hafif olan kablo ve girişler, dilediğiniz yere taşıma imkanı sunmaktadır.
  • Özellikle Asus, Lenovo, Huawei, Samsung  gibi markaların ortak olarak kullandığı bağlantı girişleri, Apple modellerinde bulunmamaktadır. Ancak gelecek yıllar içerisinde başta Avrupa olmak üzere birçok bölgede Apple marka ürünlerin de bu giriş özelliğini desteklemesi beklenmektedir.

Type C Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Bağlantı kablosu
Günümüzde en çok kullanılan bağlantı girişlerinden biri olan Type C, birçok avantaj sunmaktadır.
  • Tasarımsal açıdan farklı olan Type C, önceki USB modelleri gibi kalın değildir. Bu sayede tablet, telefon gibi küçük boyutlu cihazlarda kullanılabilir. Ayrıca micro USB gibi asimetrik bir tasarımı yoktur. Bu sayede kullanımda standardizasyon sunar. Birçok farklı kablo edinmek yerine tek bir bağlantı kablosu ile birçok cihazda işlem yapabilirsiniz.
  • Her geçen gün hayatımızda hızlı olmak daha önemli hale gelmektedir. Bu nedenle de veri aktarımı veya güç aktarımında bağlantının hız sunması gerekir. Hız konusunda eski modellere nazaran oldukça yüksek performans sunar. Hızlı şarj sistemleri, veri aktarımı veya güç depolama birimlerinde rahatlıkla işlemleri daha kısa sürelerde yapabilirsiniz.
  • Bağlantı seçeneği olarak günümüzde hemen hemen tüm markalarda girişi bulunması da oldukça önemli bir artıdır. Bu sayede tek bir bağlantı aparatı ile tüm cihazlarda işlem yapabilirsiniz. Ayrıca Type C dönüştürücü sayesinde bağlantı noktası olmayan cihazlarda bile kullanım imkanı bulunmaktadır.
  • Markalar arası geçiş durumlarında da avantaj sunan bu bağlantı türü, ortak kullanım sağladığı için yeni bir ürün aldığınızda ekstra bağlantı aparatı almanızın da önüne geçer. Birçok markada ortak olarak kullanılması hem çevre hem de bütçesel olarak büyük bir avantaj sunmaktadır.